Trafik kazası sebebi ile tazminat davası; en az bir motorlu aracın olduğu bir kaza sırasında ölüm, yaralanma gibi bedensel zararlarla üçüncü şahıslara ait araba, ev, arazi gibi mal varlıklarında oluşan zararların giderilmesi amacı ile açılan bir tazminat davasıdır.
Trafik kazası tazminatı, hem bedensel hem mal varlığı zararları için ifade edilir.
Trafik kazasının neden olduğu tazminat davasının hukuki dayanağı, trafik kazasının haksız fiil sorumluluğu doğurmasıdır. Trafik kazasının hukuki açıdan haksız fiil olmasının, zaman aşımı, mahkeme yetkisi gibi birçok konuda birtakım sonuçları vardır.
Trafik Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davasında Zaman Aşımı Süresi
Trafik kazasının sebep olduğu tazminat davası açılmadan önce, dava süresinin başlangıç ve bitiş süresi önemli bir konudur. Trafik kazasının oluştuğu gün, tazminat davası zaman aşımı süresi işlemeye başlar. Trafik kazalarında bütün haksız fiillere uygulanmış olan iki zaman aşımı süresinden hangisi davacı olan kişinin lehineyse, o zaman aşım süresi uygulanır.
Trafik kazalarının sebep olduğu tazminat davası zaman aşımı süreleri aşağıdaki gibidir:
Trafik kazalarında da tüm haksız fiillere uygulanan iki zaman aşımı süresinden hangisi davacının lehine ise, o zaman aşımı süresi uygulanır. Trafik kazaları nedeniyle tazminat davası zaman aşımı süreleri şunlardır:
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davasını Kimler Açabilir?
Meydana gelen trafik kazasında yaralanma durumu söz konusu ise, yaralanan kişinin kendisi maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Yaralanan kişi sakat olma durumu sebebiyle çalışma hayatınca uğrayacağı iş gücü kaybından maddi tazminat; trafik kazası sebebiyle uğradığı üzüntüden de manevi tazminat davası açabilir.
Trafik kazasından dolayı ağır bedensel bir yaralanma durumu söz konusu ise, yaralanmış kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuk, nişanlı) sadece “manevi tazminat davası” açabilme hakları vardır (Borçlar Kanunu md. 56). Yargıtay uygulamasında, yaralanmış olan kişinin uzvunu kaybetmesi ya da hayati fonksiyonlarını kaybetmesi ağır bedensel yaralanma olarak kabul edilir.
Diğer bir yandan ölümlü trafik kazalarında, ölen kişiden yaşarken destek alan şahıslar maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ölen kişi evli ise; eşi ve çocuklarına, bekar ise; anne ve babasına destek verdiği karine olarak kabul edilir. Bu kişilerin ölen şahsın desteğini gördüklerini ispatlamalarına gerek yoktur. Fakat ölen şahsın amcası, dayısı vb. yakınlarının trafik kazası sebebi ile tazminat talep etmesi için ölen şahıstan yaşarken destek aldığını kanıtlaması mecburidir.
Farklı ve alternatif bilgiler için hayat sigortası ve araçlarda değer kaybı nedir? makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?
Trafik kazası maddi ve manevi tazminat davası haksız fiil sorumlularına karşı açılır. Fakat trafik kazalarında haksız fiili işleyen kişi-kişiler haricinde de tazminat sorumluları vardır. Trafik kazası sonucunda yaralanma, ölüm ya da herhangi bir mal varlığında zarar meydana gelirse şu kişilere maddi ve manevi tazminat davası açılma hakkı doğar:
2024 Tüm Haklar Saklıdır. Değer Kaybım